*************************
Bahan-bahan:
210 ml air sejuk
1 biji telur
1 sudu kecil garam
500g tepung high protein
100g marjerin
100g gula kastor
1 sudu besar tepung susu
1 sudu kecil k Fine
1 paket yis kering
Cara Penyediaan:
1. Satukan semua bahan dimulai dengan bahan cecair dahulu dan akhirkan dengan yis.
2. Uli dalam BM menu 10 untuk 'Dough'.
3. Hentikan BM pada minit ke 5 untuk ratakan adunan bahagian tepi yang tidak terkena padle. Guna spatula.
4. Sambung uli dan hentikan pada minit ke 15. Sekali lagi ratakan adunan bahagian tepi pan yang tidak terkena padle.
5. Teruskan menguli sehingga selesai.
6. Setelah selesai 30 minit menguli biarkan doh kembang selama 30 minit. Nak biarkan doh dlm BM pun boleh atau boleh juga jika mahu keluarkan pan dan rehatkan doh di luar.
7. Sambung uli doh sekali lagi selama 15 minit. Ini untuk menghasilkan doh yang lebih elastik.
8. Selepas uli kali ke 2, boleh lah terus ditimbang dan rounding doh mengikut cara masing2. Tak perlu lagi rehatkan doh.
Selamat mencuba 🥰
No comments:
Post a Comment